София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Каква държава е България

Повече от половината семейства с първокласници имат нужда от финансова помощ

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Слушах премиера при представянето на кандидатката на ГЕРБ. Нарисува оптимистична картина. Безработицата намалява. Бюджетът на плюс. Инвеститорите се редят на опашка. И така нататък.

На следващия ден Агенцията за социално подпомагане публикува справка за изплатените еднократни помощи за първокласниците. Според справката еднократни помощи са изплатени на 37 630 семейства и общо на 38 419 деца.

Условието е семействата, които кандидатстват за помощта, да нямат за последната година доход повече от 400 лева месечно на човек.

Това е истината за българското благосъстояние. От около 66 000 първокласници повече от половината, над 38 000, са от бедни семейства – по критериите на самата държава.

Предполага се, че в мнозинството си родителите на тези деца са млади, прави и в силата си. Но нямат възможност да изкарат толкова пари, колкото биха им позволили да не чакат тези 250 лева.

Бедност има навсякъде. Т.нар. нормални държави се грижат най-напред по-голямата част от хората да могат да посрещат насъщните си нужди. Това прави обществата стабилни, хората – спокойни и неподдаващи се на радикални настроения, позволява да се планира дългосрочно развитие.

Насъщно е да имаш толкова пари, че спокойно да посрещнеш тръгването на детето на училище. Половината българи имат нужда от помощ, за да се справят с това.

Когато държавата се управлява разумно, срамно е да си беден и незначителен. Когато държавата не се управлява разумно, срамно е да си богат и знатен. Конфуций.

България от кои държави е?