София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Каква ще бъде съдбата на Меркел и правителството?

Политиката за имиграцията разклати управляващите

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Германският канцлер Ангела Меркел и нейната партия ХДС обсъждат днес плановете за намаляване на имиграцията, както и на консервативните бунтовници, в ключови разговори, които вероятно ще определят съдбата на нейното правителство.

В същото време политическото бъдеще на Меркел е в ръцете на коалиционния й партньор ХСС, чието ръководство днес решава дали да приеме миграционните сделки, донесени от германския канцлер от Брюксел.

Правителството на Меркел бе притиснато до ръба по въпроса за миграцията, след като от 2015 г. допуска повече от един милион бежанци в Германия.

Политиката на Меркел провокира възмущение в консервативния й коалиционен партньор и вътрешен министър Хорст Зеехофер, който дори заплаши, че ако на срещата на лидерите тази седмица в Берлин не бъде постигната промяна, ще започне от днес – 1 юли, да връща от германската граница чужденци, които вече са се регистрирали за статут на бежанци в друга страна.

В петък 28-те членове на Европейския съюз излязоха на тежка среща за справяне с миграцията и предотвратяване на криза, която заплаши самата структура на блока.

След това Меркел съобщи, че е постигнала и отделни споразумения с Испания и Гърция за връщането на търсещите убежище. Тя обяви, че е осигурила подобни сделки с общо 14 страни, сред които Франция и централноевропейски държави (България не е сред тях), които са били остро критични към нейната политика по отношение на миграцията, като Чешката република , Унгария и Полша.

Две от споменатите страни - Унгария и Чехия - обаче отрекоха в събота, че такава сделка е постигната.

Германският канцлер също така предлага мигрантите, пристигащи в Германия, които са регистрирани за първи път в друга страна от ЕС, да бъдат поставени в специални задържащи центрове при ограничителни условия.

Споразуменията, засегнати от Меркел, биха могли да задушат бунтовниците в правителството.

В същото време, Зеехофер трябва да реши дали да се справи с опасността да се отклони от граничните мигранти, които вече са регистрирани в други страни от Европейския съюз.

Разпореждане на Зеехофер за връщане на хора от границата ще принуди Меркел да го уволни, което вероятно ще доведе до напускане на ХСС от коалицията, което пък ще струва на канцлера нейното мнозинство в парламента.

Срещите на ръководството на ХДС ще се проведат днес в Берлин, докато ръководството и парламентарната група на ХСС ще се срещнат в Мюнхен.