София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Какво е подкаст и има ли почва сред българския Интернет потребител?

Вече и български медии предлагат такава услуга

5 годиниТехнологии 21 Боряна Райчева

За пръв път за podcasting се заговори в началото на 2004 от журналиста Бен Хамърсли. Терминът е словосъчетание от името на мултимедийния плейър на Apple iPod  и broadcasting, което в буквален превод означава медийно излъчване. Всъщност така се заражда подкастът като форма за излъчване на радио предаване, което да се слуша и сваля от потребителите, когато им е удобно. Естествено не е нужно задължително да притежавате iPod , тъй като на всяко едно мобилно устройство или компютър можете да се използвате създадените подкасти и да ги слушате, когато пожелаете.

А с развитието на смартфоните и приложенията, които потребителят може безплатно да изтегли стана много популярно медиите да предлагат и формат подкаст. Ако този формат стартира като аудио предаване то днес с осъвременяването и модернизирането на медийното пространство се предлагат и видеоподкасти. Един от най-популярните в световен мащаб е CNN 10, но вече и много български медии предлагат такава услуга на своите потребители. Подкастът може да съдържа различни формати, като изображения или PDF, което на практика има за цел да засили интереса на слушателите.

А самият принцип на работа на подкаста е в това, че се прави запис на едно предаване. Естествено е качеството на записа да  е на ниво за да удовлетвори критериите за звук, които самите слушатели очакват. След проверката на качеството на аудиофайла той се качва на достъпно за всички заинтересовани място. Една доста интересна опция се предлага от приложенията и то е свързано с това, че когато излезе в мрежата нов подкаст можете да слушате или пък да го свалите на устройството си и да го слушате когато си пожелаете и колкото пъти искате. Друг шанс, който се предоставя е също така да се абонирате и да получавате информация за достъпните вече подкасти. И нещо любопитно, което пък ще ви спести разходване на мобилните ви данни. В настройките можете да изберете опция за директно изтегляне но новия епизод при наличие на безжична мрежа. И у нас интересът към подкастите, които можете да слушате и  гледате расте. А това говори за евоюлиране на мултимедиите и даване на право на избор на потребителите да ги използват когато намерят за добре, извън излъчването на ефира и програмите.

А една от най-големите заблуди е, че подкастите се разпространяват от Apple, тъй като всяко едно приложение си има каталог, директория и търсачка за такива файлове, но самите те могат да бъдат открити на рай-различни места във виртуалното пространство.

https://ekipbg.com/ekip-tv/podcast/