София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КАКВО КАЗА БОРИСОВ В ИНТЕРВЮТО ВЧЕРА?

ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ И ОТРИЦАТЕЛНИТЕ СТРАНИ НА КАБИНЕТА БОРИСОВ 2

9 годиниПолитика 12 Боряна Райчева

Вчера видяхме един променен Бойко Борисов. Променен в сравнение с началото на втория си мандат. Това заяви политологът Андрей Райчев в студиото на предаването „Тази сутрин“ по БТВ в коментара си относно вчерашното интервю с премиера Бойко Борисов, в което той отговори на въпроси на гражданите. Той се стреми да се върне от реториката си от първото управление. Нямаше изненади вчера. Освен това, че вие бяхте с очила, пошегува се с водещия Антон Хекимян, Райчев.
Станаха ясни две много важни неща, категоричен беше политологът. Първо, реформа няма да има. Реформата за правителството е, че се правят магистрали, дъги и т.н. Така ще вървим. Стига да сме на власт. Нямаме проблем, че няма промени в здравеопазването, в образованието. За мен, това обаче не е реформа. Строителството е ръст, а не реформа, добави Райчев.
Няма да има и мажоритарна система. В отговора на Борисов нямаше нищо полезно. На няколко пъти той каза, че е за някакъв въпрос. Но ако той е за, защо не предприема нищо, попита Райчев.
Трето, един важен комплексен въпрос за ДПС. Най-ниска е цента на ДПС на местния вот, а най-висока на президентския. ДПС са много рационални хора. Те ще се държат пасивно до 2016 г. и тогава ще се реши казусът. Виждам, че се обмисля съюз за президентските избори между двете партии.
В политиката е така, ако до 15-тата минута не решиш кой е лошият, значи си ти. Точно както е в белота, обясни той.
Борисов ми е връстник. Помня края на 50-те и началото на 60-те години. Тогава животът беше много труден. Разбира се, той е прав в това отношение, че е лошо, че и днес има хора, които живеят като нас тогава. Но в политиката не може да се говори така, подчерта още той.
У нас не е партия на власт, а човек. Същото беше и по времето на Симеон Втори, заяви в заключение на коментара си относно интервюто с Борисов, политологът Андрей Райчев.
Трябва да сме наясно, че това, което получаваме е в следствие от нашия вот. Това заяви от своя страна другият гост на предаването Димитър Аврамов, политолог. Вчерашното интервю мина много добре относно равносметка на строителния отчет. Премиерът не прие никаква критика нито от вас, нито от гражданите. Нямаше други приоритети в междинния отчет освен строителството. Но нека сме честни, той спомена и нещо за министър Москов и реформа в здравеопазването.
Съгласен съм с едно нещо, подчерта той след коментара на колегата си. Няма дори обещание за реформа в нито един сектор.
На ДПС трябва да се гледа рационално като на партия, която е полезна или не е полезна по дадени политики.
Имаше две положителни неща в речта на Борисов. Не трябва да гледаме на това, което се случва в Румъния като на панацея, като на хапче за щастие и за съдебна реформа. Второто е тезата му за субсидията на политическите партии у нас.
И отново ще отида към нещо негативно. Предприема се война срещу кметове на общини, но не като лица, а като кметове не на ГЕРБ. Говорим за това като политическа атака към предстоящия местен вот. Ако се разрови във всички общини, ще се намерят много нарушение и то не само в определени общини, заяви той.
Отговорът на премиера за бедността беше много лош. Той даде пример от детството си, че и той е бил беден. Тази искреност не помага на икономиката и на хората. Аз отчитам, че това е искрен отговор, но това не е отговор на министър-председател.