София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Какво ни завеща Френската революция?

Liberté, Égalité, Fraternité

8 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Свобода. Равенство. Братство. Буржоазия. Разпадане на абсолютизма и триумф на парламентарната република. На 14-ти юли 1789 година парижани щурмуват Бастилията - средновековна крепост и затвор станала символ на деспотичната кралска власт. Покушението трае 4 часа и се смята за начало на Френската революция, която се счита за символ на модерната епоха.
Ето и няколко интересни факта, относно това, какво ни е завещала Френската революция.

1. Политическото разделение на ляво и дясно. Смята се, че такава терминология е настъпила вследствие на Народното събрание на Франция: в дясно неговият председател е разпределил консервативните депутати в подкрепа на монархията, докато привържениците на революцията, напротив, са били в ляво от него.
2. Дясно движение. По време на революцията в Париж се приема постановление, инструктиращо "обикновените хора" да се движат от дясната страна на пътя. По-късно Наполеон Бонапарт е одобрил схемата на движение и за войниците на френската армия. Смята се, че поради това, в някои страни, в подкрепа на политиката на Наполеон, е било прието дясно движение, докато неговите опоненти (например Великобритания) са запазили в своята страна лявото движение.
3. Общи единици – в частност - метър. По време на революцията френски учени са разработили система за всеобщо измерване "за всички хора и времена." Като основна единица за дължина е предложен от метърът. Вярвало се е, че тази единица е възможно най-близо до природата, тъй като се основава на действителния размер на Земята. През 1875 г.17 страни, включително и България, са подписали Конвенцията за метъра, като по този начин приемат действието на метричните стандарти в територията си
4. Ролята на асото в тестето. На старофренски картата се нарича „ас“ ( "единица") и се счита за най-малката. Именно революцията „издига“ статуса на асото до основната карта като метафора, подчертаваща превъзходството на обикновения човек над царя.

За десет години революцията оставя незаличима следа в политическата система на Франция, както и в умовете и сърцата на французите. Наполеон е бил в състояние да завърши революцията, но не е в състояние да изтрие от паметта последиците от нея. Аристокрацията и църквата не успяват да възстановят своя предреволюционен статус, въпреки че Наполеон създава ново благородство и подписа нов конкордат с църквата. Революцията създава не само идеалите за свобода, равенство, братство, народния суверенитет, но и консерватизма, страха от революция и реакционни настроения.