София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КАЛФИН ГОТОВ ДА СВИКА ТРИСТРАНКАТА ЗА ДАНЪК „ВРЕДНИ ХРАНИ“

МИНИСТЪРЪТ НЕ Е ВИЖДАЛ ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА НАЛОГА

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин е готов да свика Националния съвет за тристранно сътрудничество, за да обсъди подробностите около законопроекта за данък "вредни храни". Калфин откри в Русе годишната среща на Европейската мрежа по ерготерапия във висшето образование.
Министърът, който е председател на тристранката, вчера е получил от една от работодателските организации писмо с искане за свикване на заседание на НСТС. Калфин посочи, че не е виждал законопроекта за налога, представен от министрите на здравеопазването и на спорта Петър Москов и Красен Кралев. Министърът каза, че няма представа какво пише вътре, освен публикации в медиите, но мисли, че трябва да мине през НСТС. Той добави, че опитът показва, че понякога с развитието на науката оценката за това кое е вредна храна и кое не се променя. За пример той даде традиционна храна като сиренето, което изведнъж като влязаохме в ЕС се оказа, че не е достатъчно екологично, което не е истина, посочи министърът. Калфин допълни, че според него не е храната, която трябва да се утежнява финансово. Припомняме, че във вторник министър Москов представи намеренията за въвеждане на данък вредни храни, които ще вдигне цените на редица продукти с количества сол и захар в големи количество като чипса, шоколада, кафето, бисквитите, както и такива с вложени трансмасни киселини.