Гледай
на живо

Калифорния иска помощ от Тръмп за пожарите

Причината за огненото бедствие е спукана гума

Губернаторът на Калифорния Джери Браун призова снощи президента на САЩ Доналд Тръмп да помогне за борбата с горските пожари, опустошаващи щата.

Досега жертвите на огъня са шестима цивилни и двама пожарникари, унищожени са около 542 кв. км, припомня Си Ен Ен.

Губернаторът Браун, който е от Демократическата партия, изрази увереност, че републиканският президент, който има противоречия с него по въпросите на имиграцията и замърсяването, ще изпрати помощ, както миналата година.  "Трагедиите сближават хората", подчерта Браун, отбелязвайки, че Тръмп вече е оказвал помощ на щата, в който горят 17 големи горски пожара.

Огнената стихия получи името „Кар“, защото се оказа, че причина за горските пожари е спукана автомобилна гума. На 23 юли на шосе край град Рединг ремарке на камион спуква гума, а от стърженето на джантата по асфалта се появяват искри, от които пламва огън, посочва Си Ен Ен.

"Кар" си проправя път покрай автомагистрала номер 299, като изпепелява суха ниска растителност и обхваща заселени райони.

Два от големите пожари, наречени заедно "Комплекса Мендосино", обхващат площ от 82 675 хектара - 71 на сто от площта на Лос Анджелис, отбелязва Ройтерс. Те се намират на 145 км от Сан Франциско и заедно се смятат за шестия по големина горски пожар в историята на Калифорния. Унищожени са над 100 постройки и принудиха над 20 000 души да напуснат домовете си.

16 американски щата, Австралия и Нова Зеландия също изпратиха помощ на Калифорния за борба с пожарите, отнели живота на осем души, предаде ТАСС.