София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Калин Тодоров: Преходът може да бъде разбран чрез соца

Журналистът разкрива обществени тайни в книгата си „Зад завесата на соца“

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

По волята на съдбата на баща ми Станко Тодоров, който беше два мандата министър-председател на България, председател на парламента и почти несменяем член на висшето ръководство на Комунистическа партия. Исках да разкажа за периода на социализма, защото съм го виждал от първо лице и имам преки впечатления. Имал съм интересни срещи с Кимон Георгиев, Вълко Червенков, Тодор Живков, изобщо с цялата плеяда от хора, които създадоха социализма, развиха го, а после го унищожиха. Тя няма претенции да е истината от последна инстанция,  а от моя личен опит. Това каза журналистът Калин Тодоров в ефира на „Честно казано с Люба Кулезич“.

Той представя новата си книга „Зад завесата на соц-а“ като повдига завесата на прехода и разкрива повече за операция „Умрялата лисица“, съчинена от КГБ, която обвърза българския преход и неговите криминални герои с таен план за възраждането на Руската империя.

„Умиращият бивш генерален секретар на ЦК на КПСС Юрий Андропов е измислил планът „Умрялата лисица“, защото социализмът се е изразходил и той всеки момент ще катастрофира. Андропов решава да продиктува на Горбачов всичко, което трябва да свърши и да изпревари събитията и решава да събори Съветският съюз. Те никога не планират краткосрочно, а поне 50 години напред“, казва още той.