София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Калоян Паргов: От трета вече сме втора политическа сила

„Вероятно ще имаме 15 общински съветници“, заяви лидерът на БСП-София

4 годиниИзбори 2019 5 Боряна Райчева

„Вероятно ще имаме 15 общински съветници.“ Това заяви лидерът на БСП-София Калоян Паргов тази сутрин. „Някъде 12-13 съветници, ще видим окончателно довечера“, коментира и водачът на листата за общински съветници на "Демократична България" (ДБ) и бивш съдия Методи Лалов.

Лалов подчерта, че няма да има безпринципни договорки и че всичко ще се прави по програма. Той апелира гласоподавателите да отидат да гласуват на балотажите за районни кметове в София – всъщност почти навсякъде в София ще има балотаж в районите: "Борим се за промяна чрез нашите кандидати", каза още той.

Паргов от своя страна се похвали, че БСП вече е втора сила, след като беше трета досега. Попитан къде ще отидат обаче гласовете на "градската десница" на балотажа между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, Паргов отговори, че хората сами ще изберат дали искат още от статуквото или промяна. Той обяви Мая Манолова за "кандидата на промяната", като каза и, че ако противник на Манолова бил Игнатов, сигурно БСП щяла да подкрепи него. "Няма да има никакво връщане на никакви жестове – стига с тези жестове и уговорки, само публично. Не подкрепяме личности, само идеи от управленската ни програма", обясни Лалов, след като Паргов почна да изброява как БСП на предишните избори подкрепило десни за районни кметове и общински съветници в София.

"Днес ще имаме събиране и ще изразим позиция", заяви Паргов на конкретен въпрос ще поиска ли БСП подкрепа от демократите. "Компромисът е велико нещо", настоя той, а Лалов отвърна, че безпринципният компромис е ужасно нещо, като посочи, че демократите не са готови на компромис с обществения интерес.