София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Камерън и ЕС без споразумение за напускането на Великобритания

Борисов в Брюксел: Докато не бъдем приети в Шенген, нищо друго не ме касае

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Първите разговори между лидерите на Европейския съюз и британския премиер Дейвид Камерън след приетия „Брекзит“ „удариха на камък“. Условията за прекратяване на членството на Обединеното кралство остават неясни, а началото на преговорите се очаква най-рано през есента.
След разговорите вчера, британският премиер заяви, че е получил разбиране от европейските лидери за забавяне на процеса по „Брекзит“. Камерън прехвърли решението за влизане в сила на член 50 от лисабонския договор, на бъдещия министър-председател и го предупреди, че няма как Обединеното кралство да напусне съюза, като едновременно с това запази преимуществата си на страна – член. По думи на британския премиер Лондон трябва да приеме цената на собствения си избор. Той апелира за време, в което да се реши как ще се подходи оттук насетне.
Призива на Камерън не се хареса на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който заяви, че съюза няма месеци за размишленията на страни, които искат да напуснат. Според него щом искаш да излезеш от съюза, би трябвало да имаш план какво ще правиш, ако това се случи.
Холандският премиер Марк Рюте заяви, че „топката е в полето на Великобритания“, но няма как останалата част от Европа да бездейства. Именно към холандския си колега отправи българското условие министър-председателят Бойко Борисов, а именно: докато България не бъде приета в Шенген, нищо друго няма значение за нас, защото според него се проявява двоен стандарт. Родният премиер запита Рюте риторично 'на каква тема да говоря с вас, след като сме изпълнили критериите, които са ни казани, и пак не ни приемате?'
Днес предстои неформална среща на 27-е ръководители от Европейския съюз, на която Дейвид Камерън няма да присъства.