София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КАМПАНИЯ ЗА БОРБА С НЕЛЕГАЛНАТА ТЪРГОВИЯ НА ЦИГАРИ

От 20% незаконна търговия с цигари бюджетът губи между 400 и 500 млн. лева

9 годиниАгро 11 Боряна Райчева

Стартира национална информационна кампания за борба срещу нелегалната търговия на цигари. Посланието на кампанията е, че със закупуването на нелегални цигари, на практика се подкрепят различни форми на организирана престъпност – трафик на хора, разпространение на наркотици и незаконна търговия с оръжие, съобщават от Агенция „Митници“.
Организатор на кампанията е Инициативата „Срещу незаконната търговия“. Пет тютюневи кампании са се обединили, за да разрешат проблема с високите нива на нелегални цигари. По поръчка на инициативата е направено изследване, което показва, че на първо място в страната по употреба на нелегални цигари е Сливен със 70 процента. На второ място е Свиленград, следван от Сандански, Пазарджик и Пловдив.
Според „Център за изследване на демокрация“, пазарът на нелегалните цигари създава постоянна заетост и почти 15 000 души продават около 140 млн. кутии годишно. При нива от 20 % незаконна търговия пък бюджетът губи между 400 и 500 млн. лева, допълват от Центъра.
Кампанията се провежда в партньорство с Агенция „Митници“, Министерството на вътрешните работи и Център за изследване и демокрация.