София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Канадски парашутист загина по време на учение у нас

"Swift Response 2019" на НАТО се провежда край Пловдив

пропускане
5 годиниИнциденти 2 Боряна Райчева

Канадски парашутист е загинал на воденото от САЩ учение Swift Response 2019, което се провежда на територията на летище Чешнигирово, близо до Пловдив. Двама американски парашутисти и един канадец са в болница с различни фрактури без опасност за живота. От Министерството на отбраната обясниха пред "Дневник", че са изпълнявали задачи по скок от ниска височина. Скоковете са правени в нощни условия.

Скоковете са били веднага прекратени, за да се окаже помощ на парашутиста. Всички пострадали са били откарани незабавно до местната болница, където е била установена смъртта на единия военнослужещ, друг е бил оставен за лечение, а останалите двама са били прегледани и освободени, се казва в изявление на Сухопътните сили на САЩ в Европа.

Учението започна на 13 юни под командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа. То се провежда на териториите на България, Хърватия и Румъния до 25 юни тази година, като включва приблизително 5600 участници от осем съюзнически държави. Около 1495 от тях са парашутисти.

Сезонът на ученията в България продължава с тактическото учение с бойни стрелби STRIKE BACK 2019 на полигона "Ново село".