София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кандидатът на ГЕРБ - шеф на аникорупционния орган

За него са гласували 148 депутати

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Новият мегаорган за борба с корупцията вече си има председател. Това стана, след като 148 народни представители гласуваха за Пламен Георгиев - кандидатът на ГЕРБ. Против него се обявиха 66 души, а трима се въздържаха. 
 
Неговият опонент- Николай Николов, издигнат от БСП, събра подкрепата на  79 депутати, 62 бяха против, а 73 се въздържаха.
 
Георгиев има опит в сферата, тъй като до този момент беше шеф на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, която след приемането на новия закон от началото на 2018-та година, се вля  в новосъздадената структура.
 
Дебатите по избора се превърнаха в спор между ГЕРБ и БСП за това доколко политически независим е всеки един от кандидатите. От левицата смятат, че Георгиев не е независим, защото е бил зам.-министър на правосъдието в първия кабинет на Бойко Борисов. От дясно  пък отговориха, че Николов също не е независим, тъй като е бил общински съветник от БСП в Ловеч. 
 
В крайна сметка само времето ще покаже как ще се справи новото формирование.