София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Караянчева иска САЩ да махнат визите за българи

Решението зависи от Конгреса

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

„Смятам да поставя въпроса за американските визи, защото отношенията, които имат България и Америка, са много добри и това предполага, че във визовия режим отношенията трябва да се подобрят в полза за българските граждани. Досега на парламентарно ниво не е поставян въпросът за визите.“. Това заяви председателят на българския парламент Цвета Караянчева пред екип на „Нова телевизия“ по време на посещението си в САЩ. 
 
Дали американските визи ще отпаднат по отношение на българите зависи до голяма степен от решението на Конгреса. Според приет от членовете му закон, за да се случи това спрямо гражданите на определена друга държава, следва отказите  към тях да са под 3%. На този етап ние не отговаряме на условието, тъй като отрицателните отговори се движат в интервала между 9 и 17%. Освен за визите, българите във Вашингтон се интересуват и кога ще е готово онлайн гласуването и електронните услуги за наши граждани. 
 
Всички тези, както и много други въпроси, Цвета Караянчеа ще може да постави в рамките на визитата и в САЩ,  чиято  програма официално започва днес. В нейните рамки председателят на българския парламент ще участва на форум на Световната банка и ще се срещне с шефа на Камарата на представителите Пол Раян, който е вторият по влияние републиканец след президента Доналд Тръмп.