Гледай
на живо

Каракачанов: Ако САЩ се изтеглят от Афганистан, България няма работа там

Форматът на участие на НАТО в Афганистан трябва да бъде разгледан

Каракачанов: Ако САЩ се изтеглят от Афганистан, България няма работа там Според министъра на отбраната и вицепремиер Каракачанов форматът на участие на НАТО в Афганистан тря... thumbnail text

Според министъра на отбраната и вицепремиер Каракачанов форматът на участие на НАТО в Афганистан трябва да бъде разгледан на следващото заседание на Алианса. Американският президент Доналд Тръмп анонсира в средата на декември предстоящо изтегляне на половината от 14 хиляди американски военнослужещи от Афганистан.

"Както виждате, Доналд Тръмп взема решения, които съответстват на неговото разбиране за външна политика. Той обяви и изтеглянето на контигента си от Сирия. Как ще се отраза на НАТО, аз лично смятам, че България направи достатъчно. Този контингент, който посрещнахме беше първият по-голямо т 158 човека. Този контингент, който замина сега е от 160 човека. България няма нужда да увеличава своето присъствие повече", категоричен е вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

На следващата среща на военните министри на НАТО този въпрос да се обсъди и "ако някои държави смятат да изтеглят контингентите си от Афганистан аз смятам, че и ние трябва да преразгледаме позиция", допълни военният министър.

България участва в Афганистан със 160 души, които охраняват летището в южния град Кандахар и изпълняват инструкторски задачи за местните сили за сигурност. НАТО продължава ангажимента си към тренировъчната мисия "Решителна подкрепа", в която беше преобразувана най-дългата бойна мисия на алианса от 2002 година до 2015 година.

Предстои да се обсъди как изтеглянето на близо 7 хиляди американски военни ще се отрази на останалите нации, които поддържат военно присъствие от 16 хиляди инструктори.

Към момента остават заплахата от ракетни атаки към летището в Кандахар, което се охранява от българите, отбеляза старши националният командир на 36-ия контингент Веселин Василев. Днес контингентът беше посрещнат официално след успешно завършилата мисия.