София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Каракачанов: България трябва да има по-балансирана позиция

Наличните доказателства не били достатъчни за обвинение към Русия

6 годиниПолитика 24 Боряна Райчева

 „Решението да не бъдат гонени руски дипломати от страната ни е решение на една суверенна държава. Не виждам това решение да е предизвикало дебати в чужбина“, това каза за Нова телевизия военният министър Красимир Каракачанов. Той подчерта, че България е председателстваща на Съвета на Европа и трябва да има по-балансирана позиция.

Каракачанов обясни, че според българското правителството към този момент фактите, доказателствата, които се представят за ролята на Русия в случая „Скрипал“ не са категорични и не доказват намесата на Москва в отравянето на бившия руски агент.

„Най-накрая трябва да излезем от този начин на мислене, който е наследен още от началото на комунизма. Мисленето е такова –каквото кажат от Москва, ние казваме „тъй вярно“. Ние имаме правото на суверенни решения, обосновани на факти. Ако има подобни факти, доказващи ролята на Русия и ние вземем решение срещу Москва, никой не може да се сърди“, коментира военният министър.

„Когато става въпрос за международна политика няма място за фили и фоби“, категоричен е той.  

По думите му България е пълноправен член ЕС и гласът й толкова важен, колкото този на Великобритания и не трябва да се подценяваме или да изпитваме чувство за малоценност. „Европейският съюз не е структура, в която сутрин, обед и вечер мислят само за България“, коментира Красимир Каракачанов.

По повод падането на „Тянгун-1“, военният министър подчерта, че е имало тематична възможност от  0,01% станцията да паден в България. „Поради тази причина след Съвета за национална сигурност информирах гражданите, че има подобна възможност, но че сме взели необходимите средства, ако това се случи да реагираме“, обясни той.