София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Каракачанов: Циганите в България станаха изключително нагли

Описват и събарят опасните постройки във Войводиново

пропускане
5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Напрежението в село Войводиново продължава, след като роми пребиха 33-годишен военнослужещ навръх Богоявление.

В селото пристигна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който направи оглед на вече опразнената ромска махала.

Кметът на Войводиново Димитър Тосков съобщи, че днес в циганската махала влизат представители на енергото и пожарната, които да започнат опис на незаконните постройки.

Според Каракачанов и Тосков обаче всички къщи са незаконни.

След като бъдат описани, опасните за живеене постройки ще бъдат незабавно съборени.

„Циганите в България станаха изключително нагли вече. Преди известно време пребиха полицаи, преди два дни пребиха военен. Това не може да продължава вече. Търпимостта на българското общество се изчерпва“, каза пред журналисти във Войводиново вицепремиерът Каракачанов.

Той каза, че предстои да обсъдят с кмета на община, с областния директор на полицията и с други органи какви мерки ще бъдат предприети в селото. Но, според него, необходимо е изготвянето на цялостна програма за справяне с „циганския въпрос“.

„Хората не могат да търпят и не са длъжни да търпят част от населението, което смята, че има само права, но то има и задължения – трябва да уважават живота, здравето и имота на своите граждани“, каза Каракачанов. Според него една от необходимите мерки е обвързване на социалните помощи с образованието и труда.

Военният министър обясни, че пребитият военен Валентин Димов е с три мисии зад граница-Ирак и Косово. Той е бил награждаван многократно. Думите му допълни и командващият бр. генерал Явор Матеев. Той уточни, че Димов е ефрейтор-парашутист. От 12 години е на военна служба и няма нито едно наказание в досието си. Бил е пребит, защото ромите са го нападнали в гръб. Използвали са якето му, за да му вържат ръцете. Скачали са по главата му. На пострадалия му предстои операция утре. Настанен е в болница „Св. Пантелеймон“. Преди да дойде в селото Каракачанов е бил в болницата при пребития мъж. Състоянието му било задоволително.

Тази вечер жителите на село Войводиново отново ще излязат на протест срещу насилието, упражнявано от ромите.