София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Каракачанов дава оставка, ако ГЕРБ не го подкрепят за ромите

Това заяви вицепремиерът за предаването "Не се страхувай"

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще напусне, заеманите от него постове, ако от ГЕРБ не подкрепят, изготвената от ВМРО концепция за интеграцията на ромите. Това заяви самият Каракачанов пред  Васил Василев в снощното издание на предаването "Не се страхувай" по телевизия "Евроком".
 
Каракачанов обясни обаче, че смята, че няма да се стигне до такъв развой на събитията, тъй като след инцидента във Войводиново, той бил информирал Борисов за готвената от ВМРО концепция и получил принципната подкрепа на премиера.
 
Вицепремиерът обясни още, че ако нещата в ромските махали останат такива, каквито са в настоящия момент това може реално да доведе до унищожаване на България.
 
Лидерът на ВМРО защити и предлаганите мерки в концепцията за  обвързване на даваните помощи с образованието, засилен контрол на издавани медицински и ТЕЛК-ове, а също и следване на програма, която да доведе до намаляване на раждаемостта сред  ромското малцинство.
 
Вицепремиерът обори критиците на документа, като поясни, че никъде в него няма противоконституционни текстове и такива се привиждат само на  различни неправителствени организации.
 
Каракачанов обясни още, че ако има репресивни мерки в тази концепция, то те са насочени не към циганите, а към държавната администрация, която не контролира и не следи изпълнението на законите.