Гледай
на живо

Каракачанов: Разчитаме черната кутия на падналия хеликоптер

Законът за обществените поръчки пречи на ремонта на вертолетите

Каракачанов: Разчитаме черната кутия на падналия хеликоптер Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви пред Би Ти Ви, че все още заключения за катастроф... thumbnail text

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви пред Би Ти Ви, че все още заключения за катастрофата на Ми-17 не могат да се правят, докато не са готови резултатите от разследването – в момента се разчита черната кутия на падналия хеликоптер.

Според Каракачанов причината за настоящото положение с военните хеликоптери е в Закона за обществените поръчки (ЗОП) – техниката на Министерството на отбраната (МО) не може да бъде ремонтирана в заводи на МО без обществена поръчка. След катастрофата с Ми-17 страната ни остава без хеликоптер, който може да помогне при пожар и други кризисни ситуации.

Министърът на отбраната уточни, че за ремонта на петте хеликоптера Ми-17 са нужни около 25 млн. лв., а за Ми-24 – 24 млн. лв., но предупреди, че ремонтите изискват време – около 8-10 месеца.
Каракачанов добави, че от 245 пилота в България по-малко от половината летят заради липса на машини, на които да тренират.