София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Каракачанов: Разчитаме черната кутия на падналия хеликоптер

Законът за обществените поръчки пречи на ремонта на вертолетите

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви пред Би Ти Ви, че все още заключения за катастрофата на Ми-17 не могат да се правят, докато не са готови резултатите от разследването – в момента се разчита черната кутия на падналия хеликоптер.

Според Каракачанов причината за настоящото положение с военните хеликоптери е в Закона за обществените поръчки (ЗОП) – техниката на Министерството на отбраната (МО) не може да бъде ремонтирана в заводи на МО без обществена поръчка. След катастрофата с Ми-17 страната ни остава без хеликоптер, който може да помогне при пожар и други кризисни ситуации.

Министърът на отбраната уточни, че за ремонта на петте хеликоптера Ми-17 са нужни около 25 млн. лв., а за Ми-24 – 24 млн. лв., но предупреди, че ремонтите изискват време – около 8-10 месеца.
Каракачанов добави, че от 245 пилота в България по-малко от половината летят заради липса на машини, на които да тренират.