София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Каракачанов: Не трябва да се пренебрегват нуждите на въоръжените сили

Мария Захарова не е особено добре запозната с българската история

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

В новия бюджет има сто милиона за увеличаване на заплатите на военнослужещите, заяви в "Неделя 150" по БНР вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той допълни, че не трябва да пренебрегват нуждите на въоръжените сили.

"Едно от условията България да подкрепя интеграцията на Сърбия в НАТО и ЕС е спазването на правата на българските общности. Няма политика без условия. Както НАТО и ЕС имаха условия към България, така и ние трябва да поставяме нерешението въпроси и после да даваме подкрепа. Проблемът с правата на българското малцинство в Сърбия е въпрос, който се поставя. Смятаме, че има още какво да се свърши. Винаги съм смятал, че по въпроса за Цариброд трябва да попитаме местното бълагрско население. Каква е заслугата на Георги Димитров, че Цариброд да носи неговото име? България не признава колективни малцинствени права, а индивидуални човешки права", коментира вицепремиерът думите на Лютви Местан.

Каракачанов коментира и думите на говорителя на руското МВнР Мария Захарова за ролята на Русия в спасяването на българските евреи. Той заяви, че Захарова не е особено добре запозната с българската история. "Темата за спасяването на евреите е от 1943-а година, а не от септември 1944-а, когато неоснователно Съветският съюз обяви война на България. Това е втора грешка, която чувам. Отдавам ги на недобро познаване на българската история", обясни Каракачанов.