София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Каракачанов недоволства от „пазарлъка“ за F 16

„За къщите за гости вината не е само на Румен Порожанов“

5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов очевидно не е доволен от цените на F-16. Това стана ясно от интервюто му пред БНР.

Според него представителите на ВВС останаха във Вашингтон да продължат разговорите, но част от екипа вече се завърна в България.
“Част от предложенията в ценово отношение не са задоволителни. Трябва да се съобразим с цената, с пакета услуги и сроковете за плащане".

"Всичко е въпрос на пазарлък, на преговори. Ако цената не ни удовлетворява, ще кажем не”, категоричен бе Каракачанов.

Ресорният министър е на мнение, че не било коректно да се коментират конкретни параметри: “Ако тук не се получи нещо, може да поискаме от Народното събрание разрешение да започнем разговори с другите страни - Швеция или Италия".

Вицепремиерът каза, че е научил от медиите за оставката на земеделския министър Румен Порожанов. Никой от кабинета не е коментирал темата с него.

"Този въпрос го решава министър-председателят. Вероятно г-н Порожанов е решил, че трябва да подаде оставка. В крайна сметка той е от друга квота в кабинета".

Красимир Каракачанов обаче опита да защити напусналия шеф на земеделското ведомство: „Вината за злоупотребите за къщите за гости не трябва да се хвърля само върху Румен Порожанов“.

Не било вярно, че държавните институции не правят нищо, за да разкриват злоупотребите с къщите за гости.

"Просто медиите са по-активни, а преди избори някои от тях стават особено активни", каза той.

По повод евентуални санкции от Еврокомисията министърът подчерта, че за съжаление в подобни ситуации винаги обществото плаща сметката: “Касае всеки с власт, който не решава проблеми“.

"Дори и в поредица нелепи политически решения, взети в различни сфери. Още от преговорите", поясни той.
Красимир Каракачанов обаче отказа да прогнозира дали могат трябва да се очакват нови оставки в правителството на Бойко Борисов.