Гледай
на живо

Каракачанов: Около 1 млрд. са дадени досега за ромите

Вицепремиерът обсъди с общественици стратегията си за справяне с проблема

Близо 1 милиард лева са дадени досега за интегрирането на ромите в България. Такива данни изнесе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на днешната си среща в Министерски съвет, на която заедно с общественици беше обсъждана предложената от ВМРО стратегия за включване на ромите. 
 
Припомняме, че сред предложенията в стратегията, които придобиха публичност преди около два месеца, имаше и такива, които предизвикаха критични оценки. Сред най-противоречивите са идеите на патриотите  за т.нар. доброволно ограничаване на раждаемостта сред ромското население, сформирането на доброволчески отряди към МВР в малките населени места за борба с битовата престъпност, обвързването на посещаването на училище на децата с получаването на социални помощи и други.
 
Всички тези и сходни на тях предложения в Гранитна зала на Министерски съвет днес нажежиха страстите, като присъстващите обаче застанаха твърдо зад идеите на Каракачанов, а гласове против не се чуха.
 
Чуха се и опасения за това, че има опасност Концепцията да остане просто добро намерение.
 
Каракачанов обаче обеща, че това няма да се случи и още в понеделник най-късно Концепцията ще бъде представена в МС, а ако няма подкрепа, той е готов винаги да си тръгне от управлението.