София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Каракачанов провали ремонта на съветските СУ 25?

Не знаел, че Беларус е под санкции на ЕС наред с Русия

5 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Ремонтът на съветските самолети СУ 25 е пред провал, разкрива Mediapool. Изданието се позова на източниците си в Министерството на отбраната.

Проблемът е заради сключения с беларуски ремонтен завод договор от края на миналата година. В споразумението не е предвиден фактът, че Минск попада под обхвата на европейски санкции. Беларус е в Митнически съюз с Руската федерация.

Ведомството на Красимир Каракачанов е установило това, чак когато е направило опит да преведе на завода, в който се извършва ремонта, първия транш по договора.

От обслужващата банка обаче са засекли проблема и оттогава изпълнението на договora е блокирано. Стойността на договора може да достигне до 100 млн. лева с ДДС.

Към момента от военно министерство не намират изход от ситуацията. Ресорният министър Каракачанов засега не e готов с друг вариант.

Беларуският завод беше единственият кандидат за обществената поръчка, което предизвика остра реакция от страна на БСП, които обявиха, че „поръчката е за един кон“.

През септември 2018 г. Каракачанов заяви, че само две компании имали възможността да извършат ремонтите, като освен беларуския кандидат, другата е била за руска компания, която не е изпратила оферта.

Участие бе отказано на държавния военнопромишлен комплекс „Авионамс“.