София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Каракачанов: Скопие трябва да промени манталитета си

Вицепремиерът не ангажира правителството със собственото си мнение

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Вицепремиерът Красимир Каракачанов изрази недоволство от липсата на напредък в работата на българо-македонската комисия, която уточнява общото историческо наследство. Вицепремиерът разкритикува от ефира на БНР българските представители в комисията, които според него не отстояват достатъчно твърдо позициите на България.

Каракачанов уточни, че комисията работи от година и половина и няма никакъв напредък. Той е на мнение, че компромиси от българска страна са недопустими, но от македонска страна се наблюдава шикалкавене. Вицепремиерът даде пример с твърдението на Македония, че цар Самуил воювал и срещу България.

"В македонските учебници ще прочетете, че цар Самуил воювaл с българите. Говорим за това да намерим общия прочит на историята, а не да отстъпваме, за да се харесаме на някой в Скопие", коментира Каракачанов.

Според Каракачанов в Скопие трябва да се промени манталитетът и Македония не би трябвало да влиза в НАТО с този манталитет.

„Като лидер на ВМРО, човек и историк и българин имам право на свое мнение и ще го защитавам“, допълни Каракачанов, но уточни, че не ангажира с това правителството.

Каракачанов допълни, че не съжалява за Договора за добросъседство, който е бил крачка напред, а в него има клаузи, които с амного ясни, но Скопие ще трябва да спрат да фашифицират историята.