София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Каракачанов със защита на концепцията си за ромите

Според вицепремиера в документа няма няма нацистки и ксенофобски текстове

пропускане
5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Изготвената  от вицепремиера Красимир Каракачанов  и представена публично преди дни концепция за интеграция на ромския етнос в България не съдържа ксенофобски и нацистки текстове в себе си. Това заяви самия Каракачанов пред "Нова телевизия", като отрече и обвиненията, че документът е преписан, а опонентите си обвини в това, че говорят без да познават съдържанието на концепцията.
 
Сред предложенията в документа са  налагане на по-строг контрол на социалните помощи, премахване на гетата, полагане на общественополезен труд, ограничаване на раждаемостта с държавни средства и доброволни отряди към МВР в борбата с битовата престъпност.  Най-остри критики предизвика именно идеята на ВМВРО за ограничаване на раждаемостта сред ромите, която  обаче  той също защити. По думите му мерките дори са „меки” в сравнение с други държави.
 
В документът се предвижда това ограничаване на раждаемостта да се случва чрез финансирани от държавата безплатни за ромите доброволни аборти, а също и чрез раздаване на контрацептиви в гетата и повишаване на сексуалната култура на живеещите там.
 
Според Каракачанов  главната цел на изготвената от него концепция е да осигури контрол над съществуващото законодателство.