София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Караниколов: Готови са конкретни промени в Закона за горивата

Всички търговци са съгласни със задължителната регистрация в сектора

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Министерството на икономиката вече е готово с изготвянето на конкретни промени в спорния Закон за горивата. Това заяви ресорният министър  Емил Караниколов след срещата си днес с представители на Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива.
 
Караниколов обясни още, че от понеделник ръководеното от него ведомство продължава срещите с всички заинтересовани страни, между които работодатели и земеделци.
 
Министърът заяви още, че правителството приема и всякаква политическа подкрепа, като от "Атака" и Национален фронт за спасение на България вече са поискали среща с Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива, за да чуят техните предложения.
 
От сдружението определиха днешната среща с министъра като ползотворна и благодариха, че предложенията им са били чути, като сред тях е именно и това за отлагане влизането на закон в сила с шест месеца.
 
Вчера премиерът  Борисов, икономическият министър Карниколов и вицепремиерът Дончев се срещнаха в Министерски съвет с Българската петролна и газова асоциация, за да обсъдят закона. След срещата председателят на Българската петролна и газова асоциация Радко Стаменов заяви, че настояват Законът  за горивата да не бъде отлаган.
 
Припомняме, че готвените промени в нормативния акт изправиха едни срещу други собствениците на малките и големите бензиностанции. 
 
Представителите на едрия капитал бяха категорични че новите текстове целят да се премахне сивата икономика в сектора, докато малките търговци ги определиха като лобистки, целящи да ги съсипят и да унищожат конкуренцията. Заплашиха и, че ако бъдат приети в този им вид, те ще излязат на мащабен национален протест по примера на жълтите жилетки във Франция и ще блокират граници.
 
Заради силните страсти по темата, по предложение на правителството, Народното събрание отложи  в сряда на първо четене влизането в сила на новите текстове с шест месеца. 
 
Дебатите по темата предстоят.