София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Караниколов: Има опасни язовири у нас

Министърът внася доклад за водоемите в тежко състояние

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Отговорността за поддръжката на язовирите в България вече е възложена на Министерство на икономиката. Съвсем скоро министърът на икономиката Емил Караниколов ще внесе в Министерски съвет доклад за това кои са потенциално опасните язовири у нас, които изискват спешни ремонтни дейности. За това увери пред бТВ министър Караниколов и подчерта, че парите за ремонт на водоемите ще дойдат от държавния бюджет, защото това е отговорност на държавата.

„Скоро предстои да стане ясно кои язовири у нас са в тежко състояние“, каза той.

Караниколов подчерта, че ситуацията след наводнението в Мизия се е нормализирала.

„Колегите от регионалното министерство направиха всичко възможно да няма жертви. Основното беше да не се случи голям инцидент“, поясни министърът и отбеляза, че  наводнението в района е причинено основно от дъждовете, а не от язовирите.

По повод приемането на Закон за горивата, Караниколов коментира, че горивото е акцизна стока, а всички акцизни стоки трябва да имат закон. „Важно е, когато има закон, той да защитава интересите на всеки субект, работа на законодателя е да намери баланса в правата на малките, средните и големите“, поясни министърът на икономиката.

Емил Караниколов коментира и нашумелия проблем с акциза на бездимните цигари. „И в двата случая говорим за тютюн, щом е тютюн тярбва да има акциз. Необходимо е да се направи анализ, кое е по-вредно за пушачите и ако някое от двете е по-здравослвно, тогава може да се намали акцизът с колкото трябва. Но щом е тютюн – трябва да има акциз“, каза той.

Министърът потвърди информацията, че има разговори с китайски инвеститори за строителството на АЕЦ „Белене“, като посочи, че проектът е представен и на премиера на Китай Ли Къцян и до края на месеца предстоят доста срещи с китайски инвеститори.