София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Караниколов: Предложихме на Фолксваген изключителни условия

За 1 година са отворени 8000 работни места

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Анализите относно евентуална икономическа криза се наблюдават от края на миналата година и са свързани със ситуацията при големите икономически сили, с Брекзит, разбира се. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов във връзка със статия в едно от големите икономически издания, че в България настъпва икономическа криза. 

Според Караниколов ситуацията в България съвсем не е така критична. Той посочи, че за последната календарна година имаме износ за 33 млрд. лева, т.е. при нас рекордът е подобрен, уточни министърът.

Има забавяне, безспорно, но то не е в България, при нас просто дойде по-късно, коментира той. Много от анализаторите считат, че няма да се стигне до кризата от 2008 година. На 20 септември ще има голям бизнес икономически форум и въпросът за кризата ще бъде сериозно обсъден. 

В България са отворени и разширени предприятия за 1 млрд. лева за последната календарна година. Открити са 8 хиляди работни места. Да сте чули някоя компания да напусне България, пита Караниколов. 

Министърът по икономика коментира още, че на Фолксваген са били предложени изключително добри условия от Страна на България.

От 15-16 държави сме на финала. Рейтинговите агенция вдигат рейтинга постоянно на България. Тепърва ще имаме възможност да се надграждаме и доказваме, допълни Караниколов.