София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Карло Котарели е временен премиер на Италия

Президентът даде вето на предложения кабинет

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Отново криза в Италия.  Президентът наложи вето на предложения кабинет. Кандидатът за министър на икономиката на партите „Пет звезди” и „Лига” е 81-годишен и с идеи как да се върне от евровалутата към италианската лира. Президентът на Италия обаче настоя той да бъде заменен, за да даде зелена светлина на популисткото правителство.

Партия „Лига” обаче категорично отказа да замени своя кандидат на ключовото министерство, а това доведе до ветото на президента.

Италианският президент Серджо Матарела назначи бившия служител на Международния валутен фонд Карло Котарели за временен премиер. Той ще направи опит да състави ново правителство и да сложи край на политическата и конституционна криза в Италия

Страната е без кабинет от изборите през март насам.

В края на миналата седмица извънсистемните сили се отказаха да сформират управляваща коалиция след противопоставяне с президента заради избора им за министър на икономиката.