София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КАРТЕЛ И/ИЛИ БУХАЛКИ

ПЕТЪР НИКЛЕНОВ НЕ САМО НЕ СЛУША, НЕ СЕ ПОДЧИНЯВА, АМИ И СЕ БОРИ

8 годиниПолитика 38 Боряна Райчева

Миналата седмица ми позвъниха от Нова телевизия да ме поканят в предаването «Часът на Милен Цветков». Аз не гледам телевизия от години, затова изгледах 1-2 записа на предаването в интернет, за да придобия представа. Казаха ми, че ще ме питат за моето мнение за вероятността – има, или няма картелен сговор между продавачите на горива в България. Съгласих се. Според мен нещата са очевидни, но щом искат да го кажем и публично…защо не. Те пък взеха, че ме изписаха «икономист», въпреки, че настоявах на «публицист», но както и да е. Не това беше важното.

Интересното е, че става едно сгъстяване на събитията в България, че и по света.

В Сирия тече война, която вече прераства в световна. III-IV, въпрос на класификация, вкус, и знания. Коментирали сме многократно мнението си за нея.

Билал Ердоган (по нареждане на баща си, разбира се) изкупува крадения от държавата нефт, добиван на територията, временно окупирана от ИДИЛ, и го продава. Продава го, както твърдят злите, и не знам – доколко информирани езици, в това число и на «Лукойл» в Бургас, тоест, на единствената рафинерия на България. Цитирам, не твърдя, защото фактури не съм виждал, и с фото и видео-доказателства не разполагам. А източниците, които на юридически език би трябвало да ги пишем «свидетели», държат да не ги цитирам поименно. Така, че, повтарям – не твърдя, а цитирам нещо, което за удобство можете да приемете като «упорити слухове».

Тези първите 2 събития обясняват появата на силно поевтинял петрол, и производните му горива, които дават възможност за интересни полит-икономически процеси, наблюдавани в последно време в България.

Веселин Марешки пусна бомбата с неговите евтини цени на горивата във Варна. Обяснението му впрочем е съвсем логично: нефтът беше 130 долара за барел, сега е около 30, значи, с всички акцизи и данъци крайната цена на горивата не може да остава на старите нива над 2 лв/литър. Доскоро той тровеше живота на своите колеги-конкуренти от Шел, ОМВ, Лукойл, Ромпетрол, и още 1-2 оператора само в района на Варна, но човекът заяви съвсем смело и открито още 2 свои амбиции:

  • икономическа – да открие още бензиностанции в страната. Щом има пазарна ниша, и конкурентни преимущества, би било неразумно, и противоестествено да не се пробва. Още повече, че «Картелът» се опита (може би) да изрази своето мнение по въпроса чрез взрив пред аптека на Марешки (съвпадение, вероятно).
  • политическа – да се кандидатира за президент. Лошо няма – автомобилистите в страната са над 2 млн. И въпреки, че мнозинството от тях няма да могат да зареждат на неговите бензиностанции евтино гориво по чисто географски причини, то поне симпатиите на мнозинството от тях със сигурност ще бъдат на негова страна.

В тази връзка на местния политически небосклон се забелязва серия от събития, причинно-следствената връзка между които е от очевадна, до предполагаема (според знанията, и способностите за аналитична мисъл):

- Делян Пеевски започна да губи обществени поръчки, и положение в обществото;

- Бойко Борисов тръгна да проверява, спира, и мачка обществени поръчки. Внезапно, и не много обосновано; Активизира старите си институционални маши от времето на ГЕРБ-1: НАП, Митници, полиция, други институции (в случая – Държавна агенция метрологичен и технически надзор). «Проверка» беше добре познат термин, който служеше като обявяване на война на непослушен, неполиткоректен, или несъгласен да подари евтино бизнеса си инат-предприемач, който все още има наглостта и глупостта да работи в България; Сега това се завръща.

- Марешки започна преговори с партньори из страната за продължаване на политиката «евтини горива». Един от тези вероятни партньори – пловдивската фирма «Векта», се управлява от един чешит човек – Петър Никленов, който няма навика да се кланя на никого. Това удоволствие, разбира се, не е безплатно, и безнаказано. Затова ще ви разкажа тази история малко по-подробно.

Въпросният собственик на бензиностанции «Векта» е и наемател на концесионера на стадион «Векта» и футбулен клуб «Векта». Сега, като чуете «стадион», и «футболен клуб», да не си помислите, че ви говоря за «Васил Левски» в София, или даже за «Локомотив» в Пловдив. Става дума за стадион, който беше занемарен като стърнище, и на който, след облагородяването тренират с доста добри резултати само деца. «Деца» означава, че каквито и шампиони да са, не стават за «превод», «трансфер», и «продажба», какъвто е икономическия смисъл на футболните клубове за пълнолетни футболисти. Тоест, от този клуб не се печели. Даже и да искаш, просто няма как. А Петър Никленов има една простичка, и еретична, трудноразбирама на днешен ден идея – с парите, които е печелил от бизнес в едни по-добри времена, да «инвестира» (българската дума е «вложения») в …бъдещето на толкова българчета, колкото му позволяват силите. Точно както богатите българи по времето на Османската империя са строили училища, и са пращали българчета да учат в чужбина, така и Петър Никленов е разбрал, проумял, и осъзнал (това не са синоними, а градация), че вместо да безделничат, да си играят с телефони, да се дупчат с дрога, и да тръгнат по пътя на криминална хроника, децата, които се занимават с масов спорт се учат на дисциплина, и осъществяват простичката древна формула «здрав дух – в здраво тяло». Тоест, преведено – прави го не за пари, а харчи пари, и то - за децата на България.

Подобен мотив и «не-бизнес поведение» е недопустим, и неразбираем за «Мамин Ваньо», както ласкаво титулуват кметуващия ГЕРБ-избраник в Пловдив. За «общината» е добре дошло, че Петър Никленов е хвърлил години и маса пари в ремонта и облагородяването на стърнището, превърнал го е наистина в стадион, и то – за деца, и искат да го вземат. Формалният израз е «да прекратят концесията». Доводите са несъстоятелни. На който са му интересни подробностите по случая, може да изгледа репортажите по случая: «Векта», и общината, 10.06.2015.

Но това е само предисторията, описваща и подготвяща отношенията на ГЕРБ-държавата към недостатъчно послушни на ГЕРБ, техния представител в града, и трикратно погаления от папи вожд-главатар.

Историята, която е прелюбопитна, е подробно документирана на видео-запис, репортаж от телевизия Евроком тук.
В неделя (!) на бензиностанция Векта, в Пазарджик, се изсипват, без предупреждение:

  • разузнаване и разследване (по думите на първия интервюиран от «проверяващите»);
  • митници;
  • НАП;
  • икономическа полиция;
  • Държавна агенция метрологичен и технически надзор (контрол на горивата).

Забележете – всичките тези проверяващи, въпреки изричното искане от страна на управителя, не са представили заповедта, която би трябвало да направи процедурата на тази проверка законна. Мотивът за тази зополучна неделна проверка е…тайна. Никой от тях нищо не казва пред репортерката. Диалозите напомнят на разпитите на белоруски партизани от Гестапо. С тази разлика, че «Гестапо» е момиче, репортер от Евроком, който просто задава най-нормални и естествени въпроси. Без никакви мъчения, физически, или други. На които получава чисто партизански отговори, и твърдо мълчание. В най-добрия случай препращат към «Пресцентъра», и «Координационен център», защото «не били оторизирани да дават интервюта». «Оторизиран» на български език се превежда като «упълномощен», но вече е модерно да се правим на такива, каквито не сме, нали така? «Криворазбраната цивилизация». Повечето даже не помнят автора, но какво да се прави.

В крайна сметка обаче репортерката вдига телефона, и се обажда на «Координационния център», към който упорито я препращаха неделните проверяващи. Там се оказва, че на телефона, на който се обади, човекът си нямаше понятие за тази проверка. Чуйте, вижте сами.

Накратко, всичко това изглежда като политическа поръчка, и видеото наистина е показателно, и диагностично.

 

 

Замислете се: 4-5 служби, 9 човека, с 4 коли, се изсипват в неделя(!), «без сигнал», без заповед, (по техните думи), харчат гориво, времето на служителите, не установяват нарушения, за да…?!

Ще ви кажа, за какво. Има наистина акция по цялата страна за проверка на т.н. «рискови бензиностанции», за които има сигнали, и оплаквания. «Векта» обаче не е между тях. Проверката не установява нищо нередно.

Въпросният чепат собственик Петър Никленов в петък(!) отново има документиран с видео-репортаж сблъсък с институциите.

Нещо, което на мен също ми прави впечатление, е, че обектът на проверката е бензиностанция «Векта», но в Пазарджик (областен град), а идват инспектори по приходите от НАП, и митнически инспектор от Пловдив (също областен град, равен по този си статут на Пловдив).  Откъде са № (3), (4), (8), и (9) от този списък горе не става ясно. Ако и те са от Пловдив (като институции), става наистина много подозрително. Всички са гледали американски филми, където ченгетата, агентите, и други държавни служители, които са в не своя си район, щат, или територия, казват «аз нямам тук юрисдикция, трябва да се обърнем към местните».

Ако «проверката» е срещу фирма «Векта», то бензиностанцията в Пловдив не е обект на тази проверка. Въпреки това се вдигат от Пловдив в Пазарджик. Ако проверката е само в Пазарджик, какво правят службите от Пловдив? Ясно, митницата е в Пловдив, ами другите?

Ще ви кажа, на какво на мен лично ми прилича това:

Петър Никленов не иска да слуша «общината» («Мамин Ваньо»). В смисъл – не е съгласен да му отнемат законно стопанисвания съгласно наема на концесията стадион «Векта». Първо – заради децата, второ – заради вложените от него лично средства, от които «общината» ще направят търговски проект, и трето, ей така, от мъжко, и човешко достойнство. Смята за несправедливо да се постъпва така беззаконово, против правилата. Все още има и такива хора в България.

Петър Никленов не само не слуша, не се подчинява, ами и се бори. «Създава проблеми», казано както на мутренския език от 90-те, така и на институционален сленг, но от времето на властта на ГЕРБ. Съвпадението не е случайно.

Петър Никленов има наглостта и неблагоразумието да води преговори за партньорство с Веселин Марешки, който мъти водата на «Картела». Не, бе, «Картел» като официално регистриран такъв няма. Документи, фотографии, признания едва ли ще дочакаме. Още повече, че има …да ги наречем, отново «сведения от добре информирани източници, пожелали да останат анонимни», накратко, «слухове» (но не само), които твърдят, че близките отношения на министър председателя Бойко Методиев Борисов с Валентин Златев, мистър «Лукойл» за България, не са  само лични, а имало и икономически айсберг под видимата част на това ледено късче. Колко е вярно, и колко това е достатъчен мотив да бъде оказван институционален натиск на Петър Никленов, и на неговата «Векта», аз лично не знам (на глас), но се досещам (наум).
«Ало, Ваньо», Мишо Бирата, и съпругата му си отидоха. Естествено, внезапно. Естествено, с доказуеми (или поне документирани) медицински основания.

Дивите мутрински 90-те години не се завръщат. Те просто се институционализираха.

Лично мнение, нищо повече.

_____

Автор: Пламен Пасков

 

 

 

_____

Още от Пламен Пасков в Евроком