София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Картофи и памук поникнаха на Луната

Това може да бъде ерата на лунната колонизация

5 годиниТехнологии 9 Боряна Райчева

Памук, картофи и зеле, поникнаха на обратната страна на Луната. Семената бяха доставени на естествения спътник на Земята с китайския космически апарат  "Чанъе-4". Така първият в историята биологичен експеримент на Луната започна с успех. "Над повърхността на почвата се показаха засадени картофи, памук и зеле", заявиха от космическата китайска станция.

От ведомството в Пекин заявиха, че освен растенията на борда на "Чанъе 4" има личинки на  копринени пеперуди и мухи-винарки. Целта на опита е да се създаване затворена екосистема в изкуствени условия. Насекомите ще произвеждат въглероден диоксид, а растенията ще преработва в газа в кислород с помощта на фотосинтеза. Китайската агенция разпространи снимки на кълновете памук сред другите стръкове. Ако кълновете процъфтяват, те ще образуват първите някога зелени листа на Луната, но не е ясно дали ще се развият след покълването.

Лунният апарат "Чанъе-4" кацна на тъмната част на Луната на 3 януари.