София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КАТ глоби десетки заради забравен пътен знак на бул. „България“

След ремонта на столичния булевард останал знак за ограничение до 30 км/час

5 годиниОбщество 24 Боряна Райчева

Близо 20 шофьори ще бъдат глобени заради забравени знаци след ремонтите на столичния бул. „България“, съобщи бТВ. Примерът е със знак за ограничение на скоростта до 30 км/ч., който е трябвало да бъде премахнат с приключването на ремонта, той обаче е бил забранев и никоя институция не го е забелязала до 1 октомври.

От общината свалиха знака на земята, когато разбраха за проблема. При това положение обаче, Законът за движение по пътищата определя, че при липсата на знак след кръстовище по правилник важи ограничението от 50 км/ч. Следвайки това правило от КАТ поставят мобилна камера и настройват радара да лови нарушенителите. Да, но истинското ограничение в участъка е трябвало да бъде 70 км/ч. Съответният знак обаче се появи три дни след акцията.

В резултат на некоординираните действия на институции сред шофьорите настъпва пълно объркване. Един от 18 санкционирани вероятно ще загуби книжката си за три месеца и ще плати 800 лв. глоба, тъй като е заснет със 110 км/ч. Останалите са превишили с 30 километра и ги очакват глоби до 400 лв.

От общината проверяват чия е вината за забравения знак.