Гледай
на живо

Каталуния: Мадрид атакува демокрацията

Барселона отново призова централната власт за преговори

Каталуния: Мадрид атакува демокрацията Правителственият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон заяви, че властите в Мадрид атакуват демокрацият... thumbnail text

Правителственият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон заяви, че властите в Мадрид атакуват демокрацията, след като заплашиха областта с отнемане на автономния и статут. Той призова регионалния парламент да се събере на извънредно заседание, за да обсъди мерки в отговор на действията на Мадрид. Вчера премиерът на Испания Мариано Райхой обяви, че правителството е взело решение да активизира член 155 от Конституцията на страната, според който автономията се отнема, ако дадена област не спазва договора с Мадрид.

Пучдемон отбеляза още, че всички опити за преговори с Мадрид се удрят в стена от мълчание и репресии. „Народът на Каталуния взе решение за независимост чрез гласуване, а правителството го анулира в своите кабинети“, добави лидерът на областта.

Ако испанският сенат одобри решението на правителството за прилагане на член 155, то цялото ръководство на Каталуния ще бъде отстранено от власт.