София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Каталуния: Мадрид атакува демокрацията

Барселона отново призова централната власт за преговори

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Правителственият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон заяви, че властите в Мадрид атакуват демокрацията, след като заплашиха областта с отнемане на автономния и статут. Той призова регионалния парламент да се събере на извънредно заседание, за да обсъди мерки в отговор на действията на Мадрид. Вчера премиерът на Испания Мариано Райхой обяви, че правителството е взело решение да активизира член 155 от Конституцията на страната, според който автономията се отнема, ако дадена област не спазва договора с Мадрид.

Пучдемон отбеляза още, че всички опити за преговори с Мадрид се удрят в стена от мълчание и репресии. „Народът на Каталуния взе решение за независимост чрез гласуване, а правителството го анулира в своите кабинети“, добави лидерът на областта.

Ако испанският сенат одобри решението на правителството за прилагане на член 155, то цялото ръководство на Каталуния ще бъде отстранено от власт.