София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Каталунската стачка блокира магистрали и жп линии в Барселона

150 000 пътници останаха без влакове

6 годиниОбщество 12 Боряна Райчева

Каталунската стачка в Барселона снощи засегна повече от 60 пътища и магистрали и блокира придвижването на около 150 хиляди пътници на влакове.  Разписанието на над 20 високоскоростни и 10 пътнически влака бе променено, анулирани бяха и 8 ежедневни международни влака между Испания и Франция.

Стотици демонстранти прекъснаха железопътния трафик след като застанаха на релсите в гарата на Жирона, на 60 км южно от френската граница, както и в главната гара на Барселона, която бе затворена от полицията.

Стачката предизвика огромни задръствания в Барселона. Съобщава се за сблъсъци с полицията, тъй като органите на реда се опитвали да преместят протестиращите, съобщава Скай нюз.

Протестиращите скандират „свобода за политическите затворници“.

Осем от членовете на бившия каталунски кабинет и двама активисти в момента са в затвора с обвинения за бунт. Лидерът Карлес Пучдемон и петима от министрите избягаха в Белгия, опитвайки се да избегнат арест в Испания и екстрадиция.