Гледай
на живо

Каталунският парламент отхвърли монархията

Испанският премиер определи гласуваната резолюция като недопустима

Каталунският парламент отхвърли монархията Парламентът в автомномната испанска провинция Каталуния гласува вчера резолюция, с която отхвърля мо... thumbnail text
Парламентът в автомномната испанска провинция Каталуния гласува вчера резолюция, с която отхвърля монархическата форма на управление.
 
Сепаратистките движения и антисепаратистката лява коалиция "Ен кому подем" ("Заедно можем") обединиха гласовете си, за да подкрепят резолюция, която осъжда намесата на краля в каталунския конфликт и настоява за премахване "на една остаряла и недемократична институция като монархията".
 
След проведения вчера вот в каталунският парламента, днес испанският премиер Педро Санчес реагира остро, като в свой пост в Туитър, той определи резолюцията като недопустима.
 
Той допълва още, че  ръководеното от него правителство  ще предприеме  всички нужни правни действия, за да защити закона, конституцията и държавните институции на Испания, без да уточнява какви точно ще са  тези действия.
 
Припомняме, че досега социалистът Санчес подхождаше много умело към сепаратистите, като след идването си на власт той възстанови диалога с тях, като предложи референдум за по-голяма автономия на Каталуния, но отхвърли категорично организирането на такъв за самоопределение.
 
Испанският крал Фелипе Шести е  силно критикуван в Каталуния, особено след суровата му риторика срещу сепаратистите в областта по време на кризата там през есента на миналата година.