София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Съдът отмени наказание на полицейски шеф

Катастрофата с бащата на президента не била укрита

5 годиниПравосъдие 8 Боряна Райчева

Катастрофата с участието на бащата на президента Румен Радев, случила се на 17 август тази година в Хармали, не била укрита от местната полиция, тъй като тя била отразена във вътрешния бюлетин на службата. Това се казва в днешното решение на Хасковския административен съд, с което се отменя наложеното наказание "порицание" за срок от 1 година, на шефа на районно управление в Харманли Неделчо Кирилов във връзка с инцидента.
 
За настъпилата катастрофа в Областната дирекция на МВР в Хасково е била извършена проверка от комисия на Главна дирекция „Национала полиция“. Проверката е била направена по постъпил сигнал от Петър Христов, който твърдял, че инцидентът бил с участието на бащата на президента.
 
Според твърденията на очевидеца, бащата на Радев шофирал лекия автомобил и при навлизане в кръгово движение не дал предимство на движещата се вътре триколка и се блъснал в нея. 
 
В справката  от проверката се казва още, че в сигнала било посочено, че след това на мястото пристигнали полицаи, които извели водача от автомобила и се изтеглили на тротоара. 
 
Малко по-късно пристигнал и бившият кмет на Харманли, който провел 30-минутен разговор с полицая на място и участниците в произшествието. След това триколката била вдигната от пътя, а пострадалият й водач бил откаран в болница. Подателят на сигнала посочил също, че полицаите не извършили проби за алкохол на шофьорите, а случаят бил укрит.
 
Вътрешното разследване действително доказало, че Кирилов е извършил нарушение, като не е упражнил контрол по отношение на документирането  обработването на пътнотранспортното произшествие.
 
Поради тази причина, комисията  от полицията е предложила наказанието за шефа на РУП "Харманли" от  6 месеца. Директорът на полицията обаче е издал заповед бившият началник да бъде наказан за двойно по-дълъг срок,  а именно - една година.
 
Решението на съда Апелативен съд-Хасково  не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.