Гледай
на живо

Катастрофиралите цистерни в Хитрино на "Булмаркет“ не са имали застраховка

Омбудсманът Мая Манолова ще предприеме мерки за промяна в застрахователното законодателство

Омбудсманът Мая Манолова ще направи предложения за промяна на текстове в Закона за железопътния превоз, които да регламентират условията, при които се извършва задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

Целта е да станат по-ясни размерите на застрахователните суми, рисковете, които  покриват те, вредите, които обезщетяват и изключенията, които биха възникнали. Това обяви тя в село Хитрино, където днес организира изнесена приемна за пострадалите от взривилата се влакова композиция миналия декември жители на селото.

Омбудсманът изрази недоумението си от факта, че фирмата превозвач „Булмаркет Рейл Карго“ ЕООД, която извършва високорисков железопътен превоз, няма задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, каквато имат всички шофьори на леки автомобили.

Според проверката на омбудсмана, такава застраховка има само дружеството „майка“ - „Булмаркет ДМ“ ООД и то единствено като собственик на мотрисите, превозвали композицията при инцидента.

Тя допълни и, че застраховката, която има дружеството „майка“ - „Булмаркет ДМ“ ООД, е със застрахователна сума 100 000 лв.

Всеки собственик на автомобил има застраховка „Гражданска отговорност“, която покрива при вреди на повече от 1 лице до 10 млн. лв. Възниква въпросът, защо едно дружество, което извършва високорискова дейност, високорисков жп превоз на опасни товари има застраховка в размер на 100 000 лв. и даже, в конкретния случай ще се окаже, че застраховката не е на превозвача, а на дружеството - „майка“, на собственика на неговия капитал“, заяви Манолова.

„Адвокатите на дружеството ми обясниха, че водят разговори за извънсъдебно решаване на спора, обезщетяване на неимуществените вреди в извънсъдебен порядък, тъй като става дума по груби сметка за около 5 млн. лв., които биха претендирали и близките на загиналите и самите пострадали при този зловещ инцидент. Застрахователната сума, която може да се получи е в размер на 100 000 лв., плюс има 500 000 лева държавна гаранция за дружеството, плюс предвидени още 100 000 лв., но цялата история е доста притеснителна“, подчерта Манолова.
Тя изнесе и друг факт - лицензът на „Булмаркет Рейл Карго“ ЕООД е получен през 2015 г., дотогава той е притежание само на дружеството „майка“ - „Булмаркет ДМ“ ООД.

По-рано през деня омбудсманът присъства на раздаването на топъл обяд, осигурен за 4-те зимни месеца, обезпечен за  160 000 лв. от Националната дарителска кампания на Българския Червен кръст. 

По думите й след огромната вълна на съпричастност и набраните повече от 2 млн. лв. по сметките на дарителска кампания на БЧК кметът Нуридин Исмаил и екипът му са длъжни да се справят максимално бързо и ефективно с разпределянето и отчетността на средствата, изцяло в интерес на хората.