София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КЕРИ И ЛАВРОВ ОБСЪДИХА СИРИЙСКИЯ КОНФЛИКТ

ДОГОВОРИЛИ СА СЕ ЗА ЗАСИЛВАНЕ НА РУСКО-АМЕРИКАНСКОТО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руския министър на външните работи Сергей Лавров са се договорили за засилване на руско-американско взаимодействие, с цел разрешаване на конфликта в Сирия, съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Двамата са провели телефонен разговор вчера, в който са обсъдили конфликта преди посещението на Кери в Москва идната седмица.
Говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тоунър потвърди за състоялия се телефонен разговор и предстоящата визита на държавния секретар в Москва.
Кери казал на Лавров, че е налице спешна необходимост от постигане на напредък към политически преход в Сирия. Той освен това подчертал колко е важно да бъде спазвано споразумението за прекратяване на огъня, договорено с посредничеството на САЩ и Русия, се казва в изявление на Държавния департамент.
Говорителят комнетира въпроса за намерението на сирийските кюрди да обявят федерална система в северната част на страната, като заяви че САЩ няма да признае каквито и да било самоуправляващи се и полуавтономни райони в Сирия.