София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КЕВР предлага по-скъп ток от юли

Новите цени ще бъдат обсъдени в началото на юни

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

КЕВР предлага токът да поскъпне с 3,48% от 1 юли. Новата цена ще важи за битовите абонати и дребния бизнес. Според направените изчисления с най-много ще се увеличи цената на тока в Югоизточна България - с 3,59 на сто. За клиентите на ЧЕЗ увеличението ще бъде 3,46%, а за тези на „Енерго про“ - 3,38 на сто.

От енергийният регулатор са насрочили открито заседание за цените на 4 юни. На него могат да присъстват само засегнати страни като предстои и обществено обсъждане.

Енергийният регулатор предлага нова цена на електроенергията всяка година от 1 юли. През тази енергийните дружества поискаха увеличение от над 20 на сто, но още преди месец председателят на Комисията Иван Иванов обяви, че токът ще поскъпне съизмеримо с инфлацията, която надхвърля 3 на сто.

По-късно стана ясно, че енергийният регулатор предлага и по-високи цени на парното и топлата вода предлага. Предложението е средно за страната поскъпването да бъде с 4,5%. Това става ясно от доклад на КЕВР, който се очаква да бъде обсъден в началото на юни. Единствено за Сливен има предложение за леко поевтиняване.