София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КЕВР решава с колко скачат водата и природният газ

Столичани готвят протест пред сградата на регулатора

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Комисията за енергийно и водно регулиране  /КЕВР/ решава заседава днес, за да реши с колко ще поскъпнат водата и природният газ от 1 януари.

Според разчетите на регулатора цените на ВиК услугите трябва да се повишат с до 10 на сто, а скокът на синьото гориво да е с 3,5%.

Поскъпване на водата се очаква за 27 области на страната. Най-сериозното увеличение се очаква във Варна, Враца, Монтана, Шумен и Добрич, където хората ще плащат над 3 лева за кубик. В Бургас и София увеличението е с 10%, а Кърджали е единственото населено място без поскъпване.

Тези цени са пределните, каза председателят на регулатора Иван Иванов и обясни: „Ние определяме пределни цени на водата, за да няма някакви още по-големи скокове. Самите кметове и общински съвети могат в диалог с ВиК операторите да поискат отлагане на увеличението или то да бъде по-малко.“

Омбудсманът Мая Манолова определи скока в цената на водата като несправедлив, а от КЕВР предложиха да има законодателни промени, с които да се въведат „водни помощи“ за най-бедните.

Поскъпването на природния газ ще е с 3,5%. През следващите три месеца един мегаватчас синьо гориво ще струва близо 45 лева без такси и налози. Това обаче няма да доведе до промяна в цените на парното, топлата вода и тока.

Днес се очаква граждани на София да блокират с жива верига Комисията за енергийно и водно регулиране от 10.00 до 14.00 часа, за да осуетят заседанието на КЕВР, на което ще се вземе решение за ново увеличение на цената на водата.

Столична община е официално уведомена за протеста.

Очакват се по-високи сметки за парно през декември заради по-студеното време. От ”Топлофикация - София” вече отчитат с близо 14% по-голяма консумация на топлинна енергия в сравнение с миналия декември.