София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КЕВР с последна дума в енергийните сделки

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за енергетиката

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се произнася по сделки в енергетиката. Това решиха депутатите с приемането на второ четене на промени в Закона за енергетиката. КЕВР ще има последната дума по подобни сделки. Поправката, засягаща комисията, гласи: "Комисията се произнася след влизането в сила на всички други необходими разрешения и одобрения, свързани със сделката".

Още при първото четене на промените в закона депутатите вмениха новите задължения на КЕВР в опит да има механизъм, с който може да бъде спряно придобиването на ЧЕЗ от Гинка Върбакова.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев обаче отказа да коментира дали с днешните промени КЕВР ще може да се произнесе по сделката с ЧЕЗ.

По време на дебатите ДПС пък възразиха срещу това, че от текста за КЕВР отпада изискването комисия да взима решение по сделките, засягащи "националната сигурност и обществения ред". Те посочват, че има закононарушение в поправките, защото така КЕВР ще се намества в частни сделки, извън тези за националната сигурност.

Според представителите на ГЕРБ притесненията на ДПС са неоснователни.

„Единствената редакцията, която правим, е да се уточни редът и поредността, за да не се лутат регулаторните органи в България кой след кой трябва да се произнесе и да не чака всеки друг да се произнесе преди него. Тоест сделките по този закон трябва да минат по надлежния ред, като КЕВР се произнася след всички“, обясни Добрев.