София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КФН: Агайн не ни е предупредила за риска с „Олимпик“

Комисията обвини бившата си зам.-шефка в лъжа

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Комисията за финансов надзор излезе със становище по повод на изявленията на досегашния си зам.-председател Ралица Агайн, че тя е предупредила ведомството за рисковете от фалит на Олимпик. Те определят изказването й от тази сутрин като „отправяне на внушения спрямо председателя и членовете на Комисията за финансов надзор.

От регулаторния орган твърдят, че Ралица Агайн, "никога и по никакъв начин не е предупреждавала останалите членове на КФН и/или председателя на комисията за евентуални рискове относно фалита на ЗК „Олимпик“ - Кипър".

Не са били внасяни каквито и да е писмени сигнали, представляващи анализ и предупреждения за възможните рискове, свързани със ситуацията около кипърския застраховател.

Голяма част от изнесените пред народните представители факти бяха абсолютно нови и непознати до този момент и за нас“, се посочва в позиция на комисията.

Те на свой ред обвиняват Агайн, че решила да излезе в отпуска точно в разгара на кризата с Олимпик. “Недоумяваме за каква липса на комуникационна стратегия и грижа за потребителите говори г-жа Агайн, след като в разгара на кризата от 1-ви до 15-ти август 2018 година тя беше в платен годишен отпуск и практически доста далеч от обстановката, в която работеше КФН”, се казва още в позицията на регулатора.

“Правим това изявление с цел да се запази репутацията на Комисията за финансов надзор като институция. Отговор на въпроса за отговорността или липсата на такава относно предприети действия или допуснати бездействия по повод прекратяване на дейността на клона на ЗК „Олимпик“ в България очакваме да бъде получен от назначената от прокуратурата проверка на заместник-председателя, ръководещ управление Застрахователен надзор на КФН, и на самото управление.
На управление Застрахователен надзор е възложено да извърши детайлен анализ на рисковете в сектора, за който отговаря”, пишат от КФН.

Комисията уверява засегнатите клиенти на ЗК „Олимпик“, че ще положи всички усилия в рамките на предоставените й от закона правомощия да защити техните интереси и да ги информира своевременно относно правата им и процедурите за защита на тези права.