София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ФОНД ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ВНОСКИТЕ ЗА ВТОРА ПЕНСИЯ

КФН ПРЕДЛАГА 40% РЕДУКЦИЯ НА ВСИЧКИ ТАКСИ

9 годиниИкономика 5 Боряна Райчева


Комисията по финансов надзор (КФН) предлага създаването на нов гаранционен фонд. Той ще гарантира парите на осигурените за втора пенсия - до размера на номинално внесените суми. Това съобщи зам.-председателят на КФН Ангел Джалъзов след консултации при социалния министър Ивайло Калфин.

Фондът ще бъде напълнен с еднократно прехвърляне на встъпителната вноска, която и сега фондовете държат в резерв, който гарантира минималната доходност.
Допълнително ще се определя за всяка година такса, която ще е за сметка на осигуряващия се, която ще отива в гаранционния фонд - до 2%.
Тези до 2% всъщност ще дойдат от намалението на тавана на таксите, които събират фондовете ежегодно от вноските на осигурените.
От КФН предлагат намалението да е с 40% на сегашния таван от 5%, тоест таванът да стане 3%.На практика обаче хората, осигуряващи се за втора пенсия в частен фонд, няма да бъдат облекчени откъм вноски.
Гаранционният фонд обаче ще се ползва на солидарен принцип - средства ще получават само нуждаещите се, чийто пенсионен фонд евентуално изпадне в затруднено положение