София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кибератаката с вируса „Bad rabbit" засегна и България

Вирусът кодира файловете и иска заплащане от около 280 долара

6 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Транспортни компании, медии и държавни институции в България, Украйна, Русия и Турция са били мишена на кибератака от страна на компютърния вирус "Bad rabbit", съобщи компютърната компания за сигурност "ESET".

Сред нападнатите компютърни мрежи са тези на летището в Одеса, украинското Министерство на инфраструктурата, редакциите на руската информационна агенция "Интерфакс". Вирусът кодира файловете на засегнатите компютри и иска заплащане от 0,05 биткойна или около 280 долара.

Междувременно, компания за разследване на киберпрестъпленията заяви, че е открила начин да се справи с новия вирус. За да се избегне заразата на компютри, свързани в мрежи, трябва бързо да се изолират машините, които предават вредните файлове. Защитните мерки изискват и да се обновят операционни системи и системите за сигурност, както и да се блокират IP адресите и имената на домейните, от които се разпространява зловредният софтуер. Освен това трябва да се блокират изскачащите прозорци, а паролите да се заменят с по-сложни и да не се държат в нешифрован вид.

Според лабораторията "Касперски" атаката на "Bad rabbit" е насочена срещу корпоративните мрежи.