София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Киев и Донбас си размениха пленници

Враждуващите страни освободиха над 300 души

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Властите в Киев и самообявилите се републики Донбас и Луганск си размениха пленници след дълги преговори. Безпрецедентната размяна стана на неутрална територия. Това е първата размяна на пленници между враждуващите в Източна Украйна от година и два месеца. В плен остават още хора.
В рамките на размяната на пленници Киев, по уточнени данни, е предал на Донецк и Луганск 233 души и е получил 73, съобщи говорителката на генералния прокурор на Украйна Лариса Сарган, позовавайки се на данни на заместник-генералния прокурор Анжела Стрижевска.
"Окончателните цифри от размяната на задържани лица по формулата "74 на 306": освободени са 73 украински заложници в замяна на 233 задържани", написа Сарган на страницата си във Фейсбук.
Шефът на украинската служба за сигурност Василий Грицак съобщи, че на контролираната от сепаратистите част от територията на Донбас се намират 103 украински пленници, а съдбата на още 402 души е неизвестна. Той увери, че украинската страна ще продължи размяната на пленници.
Датата на размяната до последно не беше известна.
Тази операция се проведе на фронтовата линия край град Горловка, на около 40 км североизточно от сепаратистката "столица" Донецк.
Тя стана възможна след дълги преговори с участието на руския президент Владимир Путин, украинския му колега Петро Порошенко и руския патриарх Кирил.
Главата на Руската православна църква подчерта, че в списъците не са влезли всички, които се намират в плен, и изрази надежда, че диалогът ще продължи.
По думите му Руската църква "скърби за случващото се сега в Украйна, когато брат вдига ръка срещу брата".
Освобождаването на пленници се усложнява юридически от различния им статут - някои вече изтърпяват наказание, срещу други се води следствие, а и украинската страна иска потвърждение от заловените, че искат да бъдат върнати.
Украинските военни бяха помилвани от сепаратистите, а в Киев не всички приемат евентуален закон за амнистия.
Размяната на пленинци между страните в конфликта в Донбас по формулата "всички срещу всички" беше една от ключовите точки в Комплекса от мерки за изпълнение на Минските споразумения, подписан на 12 февруари 2015 г. в столицата на Беларус.