София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Килим от рози украси НДК

Маслодайната роза „дамасцена“

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Килим от рози украси пространството пред Националния дворец на културата. Дизайнът на килима в София е в стила на българската шевица и логото на Българското председателство на ЕС за 2018г. Маслодайната роза наречена „дамасцена“, започва да вирее у нас в средата на 19 век.

Килимът е своеобразен мост между столиците на България и ЕС - София и Брюксел, където постилането на подобен цветен килим е дългогодишна пролетна традиция, съобщават от Министерството на председателството.

Събитието е замислено като празник на един от най-популярните български символи - българската роза и нейната символика, предвестник на пролетта, чрез впечатляваща и без прецедент у нас мобилна инсталация от рози - уханен килим, който 2 дни ще трансформира центъра на София, изненадвайки приятно софиянци и гостите на града.

Целите на проекта е да се представи българската култура и културно наследство като достойна част от европейската и световната култура и културно наследство; да интегрира и показва чрез изкуство и култура основни теми от дневния ред на българското председателство.

Ако  днес си представим популярния килим от цветя в Брюксел като една поляна от натурални съцветия и национални символи, то нека нашата черга от рози представлява уханната България