София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ким Чен-ун на втора среща с Доналд Тръмп

Севернокорейският лидер пристигна във Виетнам

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Ким Чен-ун пристигна във Виетнам, прехвърляйки се от влак на автомобил за последния етап от своето пътуване до Ханой, където севернокорейският лидер ще има частна вечеря и среща с Доналд Тръмп в сряда, пише британският в. The Guardian.

Ким ще се срещне с американския президент за кратък разговор „лице в лице“, последван от вечеря, на която всеки ще бъде придружен от двама гости и преводачи, каза говорителят на Белия дом Сара Сандърс.

Срещата им е осем месеца след историческата среща на върха в Сингапур, първата между действащ американски президент и севернокорейски лидер, която не успя да даде конкретни резултати по пътя към денуклеаризация.

Няма реални очаквания, че втората среща ще доведе до окончателно споразумение за прочистването на Северна Корея от ядрени оръжия, които заплашват САЩ, но има известни надежди, че това може да доведе до декларация, че корейската война от 1950-1953 г. най-сетне е официално приключила.

Тръмп, който пристига във Виетнам късно във вторник, ще има срещи с президента и премиера на страната домакин, преди да се срещне с Ким. Преди да напусне Вашингтон в понеделник, Тръмп написа, че „с нетърпение очаквам много продуктивна среща на върха“.