София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ким Чен ун поиска от Си Дзинпин да ускори отмяната на санкциите

САЩ удължиха санкциите срещу Пхенян с още една година

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

По време на посещението си в Китай през юни севернокорейският лидер Ким Чен ун поиска от китайския президент Си Дзинпин да помогне за ускоряване на отмяната на икономическите санкции на Северна Корея. Това написа японският вестник Йомиури, цитиран от РИА Новости.

"Когато лидерът на КНДР се срещна с председателя Си Дзинпин, той каза:" Икономическите санкции причиняват големи щети. След успешното провеждане на срещата на върха между лидерите на КНДР и САЩ, ние се надяваме, че скоро ще бъдат отменени санкциите". Той също така поиска помощ в отмяната на режима на санкции в близко бъдеще", се казва в статията, която се основава на информация от дипломатически източници от Китай.

Авторите на материала отбелязват, че китайският президент е отговорил, че ще направи всичко възможно за това.

На 19-20 юни Ким Чен ун направи двудневно посещение в Китай. Това беше третото пътуване на севернокорейския лидер в съседна страна през последните три месеца. Целта на посещението бе  среща с китайския президент Си Дзинпин и обмен на мнения относно резултатите от срещата на върха между САЩ и Северна Корея на 12 юни в Сингапур, както и върху перспективите за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.

В края на юни американският президент Доналд Тръмп удължи санкциите срещу КНДР с още една година. Санкциите са насочени срещу ядрената и ракетна програма на КНДР, както и редица други предполагаеми нарушения на Пхенян, включително изпирането на пари, кибернетичните престъпления, нарушенията на правата на човека.