Гледай
на живо

Ким Чен ун съобщи за среща с президента на Южна Корея

За първи път медиите в КНДР обявиха официално срещите на върха

Ким Чен ун съобщи за среща с президента на Южна Корея Лидерът на Северна Корея Ким Чен ун обяви на среща на Политбюро на Централния комитет на Корейската ... thumbnail text

Лидерът на Северна Корея Ким Чен ун обяви на среща на Политбюро на Централния комитет на Корейската работническа партия срещи на най-високо равнище със Съединените щати и Южна Корея.

Според агенция Korean Central News (KCNA), Ким Чен-ун е обявил предстоящата среща с Южна Корея, която ще се проведе на 27 април в "Дом на мира" в демилитаризираната зона, както и "анализ и оценка на развитието на междукорейските отношения и перспективата за диалог със САЩ. "

Така това е първото споменаване в севернокорейските медии на изказването на лидера на държавата за предстоящите срещи. Досега бяха докладвани евентуални разговори по думите на високопоставени представители на Южна Корея, които участваха в преговорите със Севера. Въпреки факта, че подготовката за срещата на високо равнище между двете Кореи на 27 април е в разгара си и в демилитаризираната зона са организирани три кръга от преговори за специфичната подготовка за това събитие, Ким Чен ун все още не бе обявил провеждането му.

Затоплянето между Юга и Севера стана възможно след участието на Северна Корея в Олимпийските игри в Пьонгчанг. Двете страни обменят посещения на делегации и в хода на преговорите се договориха да проведат среща между лидера на КНДР Ким Чен ун и южнокорейския президент Мун Дже Ин. Освен това, чрез посредничеството на Южна Корея, Пхенян се съгласи на среща на високо равнище между Ким Чен ун с президента на САЩ Доналд Тръмп в края на май - началото на юни, тази година.