София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ким Чен ун съобщи за среща с президента на Южна Корея

За първи път медиите в КНДР обявиха официално срещите на върха

6 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Лидерът на Северна Корея Ким Чен ун обяви на среща на Политбюро на Централния комитет на Корейската работническа партия срещи на най-високо равнище със Съединените щати и Южна Корея.

Според агенция Korean Central News (KCNA), Ким Чен-ун е обявил предстоящата среща с Южна Корея, която ще се проведе на 27 април в "Дом на мира" в демилитаризираната зона, както и "анализ и оценка на развитието на междукорейските отношения и перспективата за диалог със САЩ. "

Така това е първото споменаване в севернокорейските медии на изказването на лидера на държавата за предстоящите срещи. Досега бяха докладвани евентуални разговори по думите на високопоставени представители на Южна Корея, които участваха в преговорите със Севера. Въпреки факта, че подготовката за срещата на високо равнище между двете Кореи на 27 април е в разгара си и в демилитаризираната зона са организирани три кръга от преговори за специфичната подготовка за това събитие, Ким Чен ун все още не бе обявил провеждането му.

Затоплянето между Юга и Севера стана възможно след участието на Северна Корея в Олимпийските игри в Пьонгчанг. Двете страни обменят посещения на делегации и в хода на преговорите се договориха да проведат среща между лидера на КНДР Ким Чен ун и южнокорейския президент Мун Дже Ин. Освен това, чрез посредничеството на Южна Корея, Пхенян се съгласи на среща на високо равнище между Ким Чен ун с президента на САЩ Доналд Тръмп в края на май - началото на юни, тази година.