София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кипър с най-многопартийния парламент в историята на страната

Изненади на вота тази година

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Кипър с най-многопартийния парламент в историята на страната. За първи път в него влизат крайнодясна екстремистка националистическа политическа формация.
56 места в парламента бяха заети от 8 партии в неделните избори. За изненада на кипърци управляващата дясноцентристка партия и трите основни опозиционни не се ползват с голяма подкрепа. Една трета от избирателите въобще не упражниха правото си да пуснат бюлетина в урните. Решението им е в следствие на икономическите проблеми и финансовия срив в Кипър през 2013 г, както и последвалите три години на тежък меморандум с тройката.
Победител в изборите е дясноцентристката партия ДИСИ, която управляваше и до момента. Вотът за нея обаче бележи спад с близо 4% от гласуването преди 5 години. Опозиционната партия с лидерски позиции в Парламента също отбеляза провал със 7% разлика от предходните избори. Наказанието й е в следствие на икономическата криза, създадена по време на тяхната власт.
Тъй като ДИСИ няма мнозинство места в Парламента, тя ще трябва да вземе тежки решения за коалиционни споразумения с други партии.